Neden Aile Yasası

Yazılarımın en başında da dile getirmiştim (gerçi daha başlardayız ama..) , iç dünyamız ile dış dünyamızı dengede tutmamız gerekiyor. Bunun için şifrelerimizi kırdık hatta yarattık. Şimdi de hem içimizi hem de dışımızı ortaya koyacağız. Yazılı olarak.

Nereden çıktı bu şimdi demeyin! Aile Anayasası’nı iki bölüm halinde tutmak istiyorum. Bu ilk bölümde neden gerekli? İkinci bölümde ise, ne gibi maddeler olabilir? Bu maddeler ne anlamlara gelebilir?

Bu işe başladığınızda göreceksiniz ki, eksik yerler tamamlanacak (hem kişisel, hem şirketsel) hem de çok para , fazla zaman harcadığınız yerler budanacak. Yıllık yaptığınız ciro önemsiz diyemem diyemem de çok daha önemli olan ; şirketin sürekliliği, disiplini ve sonraki kuşakların kafasının karışmayacağı bir pusulalarının olması.

Günümüzde varlığını koruyamayan aile işletmelerinde , aile ve iş ilişkisinin dengesinin kurulamadığı , ihtiyaçların giderilmesinde aile ve iş önceliklerinin karıştığı , aile ile işe ait rollerin birbirinden ayrılamadığı gözlemleniyor sizlerde bunun farkında oluyorsunuz. Aile Anayasası , işte bu ikilemden kurtarıyor sizi.

Hukuki niteliği yok fakat tüm aile yani çalışan ortakların bu işe olumlu bakıp inanması gerekiyor. Bu olayı içselleştirmeleri bekleniyor her birinin. Birinizin söylediğine diğeri sinirlenip anayasayı fırlatınca ülke krize girmiyor ama dönüşü olmayan hal ve hareketler aile içi krize yol açar ki…..Rabbim korusun! Olmasın böyle durumlar diyelim. Herkesi sağduyu ve olumlu olmaya davet edelim.

Şunu ilk başta unutmamak gerekir ki ; Aile Anayasası , hissedarlara birbirleriyle, diğer aile üyeleriyle ve şirket yöneticileri ile ilişkilerinde izleyecekleri prensipleri ortaya koyar. Bununla birlikte, iyi niyete dayanan anayasa , aile birliğine ve sermayenin uzun süre şirkette kalmasına katkıda bulunur.

Hele bir de bu anayasa çalışırsa, kaynak maliyetiniz düşer, aile içerisindeki sorunlar kurallar dahilinde halledilir, yönetimde olmayan aile üyeleri rahatlar ( inanın bu konu ile ilgili bir sürü anım var) ,  ve iyi profesyonel yöneticiler şirketinizi tercih etmekte rol oynar. Dışarıdan , bizlerin tercih edilesi şirketlerde çalışması hem verimimizi arttırıyor hem de kendimizi güvende hissediyoruz. O zaman siz ile biz ortak noktamız şirketimizi daha iyi yerlere getirmek olduğu için BİR oluyoruz.

İsterseniz profesyonel yardım alabilirsiniz. İsterseniz hazırladığınız anayasanıza hukuki nitelik de kazandırabilirsiniz.

Aile Anayasası hazırlama süreci , anayasa maddeleri kadar önemlidir.  Şöyle bir sıralarsak;

  •  Bir şirketin misyonu ve vizyonu olmalıdır. Gelecek kuşaklarında bunları benimsemesi sahiplilik açısından önemlidir. Daha sonraki yazılarımda bol bol konuşacağız.
  • Toplantılarınız belli bir olgunluğa erişmiş ise bu tip uygulamalara başlamak doğru olacaktır. İyi niyet baştan çok önem arz etmekte. Saygı, vazgeçilmez unsurumuz.
  • Yönetim Kurulunca alınan kararlar daha ciddiyet kazanacağından , Aile Anayasası oluşturmak için YK kararı almak daha doğru olacaktır.
  • Anayasa, tüm tarafların beklentilerine göre şekillenmelidir. Birbirinize eşit mesafede bulunmak , çözümcü olmak , uzlaştırıcı olmak çok önemli her bir taraf için. Baktınız olmuyor fakat anayasada yapmak istiyorsunuz , tutacaksanız bir danışman . Başka bir yol aklıma gelmiyor.
  • Tüm menfaat sahipleri görüşlerini çekinmeden ortaya koymalıdırlar. Aile üyelerinin her bir hususta fikir birliği gerekli koşuldur.
  • Her ne kadar hukuki niteliği yok desek de şirketin şu anda ve gelecekteki yönetim biçimi ortaya koyduğundan hukuka aykırı prensiplerin içerilmemesine dikkat edilmelidir.
  • İşletme körlüğü sendromunun oluşmasını engellemek için aile üyelerinin dışında şirkete vakıf olan bir yöneticinin bulunması farklılık katacaktır. Mesela, şirket sahipleri  erkek ise, bir kadın yönetici ya da  kadın ise  bir erkek yönetici dengeleri sağlayacaktır. Objektiflik açısından da önem taşır.
  • Hazırladığınız anayasayı performans kriterlerine sokabilirsiniz fakat ölçülebilir olmasına dikkat etmelisiniz.

 

Aile Anayasası kurumsallaşmaya götürecektir. Kurumsallaşmak isteseniz de istemeseniz de bu yöntem size düzen ve disiplin getirecektir. Hani biz Avrupa Birliği yolundayız ya senelerdir. Tüm kurallarımızı ona göre düzenliyoruz ya, o hesap. Kısacası bir sistem getirecek şirkete.

Bir sonraki yazım; Anayasanın maddeleri nelerden oluşmalıdır? İçeriği nasıldır? Bunlara değineceğiz. Fakat baştan söyleyeyim , her bilgi herkese uymayabilir. Ben gördüklerimden, okuduklarımdan bir şeyler hazırladım.

Siz bana bu konuda destek olursanız sevinirim. Aile ve şirket özeliniz sizde kalarak tabi…

Sevgilerimle,

MİNE ŞEN